Att koka soppa med många IT-ingredienser har blivit en konstform för CIO:er och IT-avdelningar. När digitaliseringen accelererar blir det än viktigare att hänga med för att kunna konkurrera i en ständigt föränderlig affärsterräng. Detta sätter mer press på beställare av IT-lösningar att välja rätt lösningar och samtidigt säkerställa att de äldre lösningarna fungerar med de nya.

För många företag vi träffar är det en tuff utmaning att bevaka och navigera bland IT-lösningar, leverantörer, applikationer, molntjänster, verktyg etc. Ingredienserna har aldrig varit flera, mer lättillgängliga och relativt billiga än de är nu. Samtidigt sitter många företag fast i en applikationsportfölj som är svår och kostsam att modernisera eller ta sig ur. Kraven på både agilitet och stabilitet ökar, dvs kravet på lättrörlighet och kortare time-to-market för nya tjänster ökar samtidigt som lösningarna skall vara felfria och snurra 24*7 då de blir allt mer affärskritiska. På toppen av det strösslar vi med ökade krav på kund- och partner-interaktioner, ökad säkerhet och mer flexibilitet. Se där, några spännande ingredienser att koka en välsmakande digitaliseringssoppa på!

Vilka ingredienser skall man välja till digitaliseringskompotten?

Vilka ingredienser skall man då välja? Har vi ens ett recept att utgå ifrån? Och går det att göra val som smakar bra mer än ett kvartal framåt?

Svaret är att det självklart går att göra val som håller många år framåt! Det finns också flera olika lösningar som smakar tillräckligt bra! Däremot finns det inte en universal-lösning som är rätt för allt och alla. Här gäller det att laga en rätt baserat på behov och förutsättningar. Provsmaka och ompröva med jämna mellanrum och var beredd att löpande justera receptet då nya ingredienser tillkommer.

Nedan har jag listat tre generella frågeställningar som kan vara bra att ha i bakhuvudet när ni står inför beslut rörande ingredienser till digitaliseringskompotten.

Hållbarhet

Första frågan är vilken livslängd råvarorna har, dvs tjänsten, produkten, informationen eller processerna? För att få svaret på det behöver du sannolikt väga in organisation och marknad, dvs era kunder samt ev. kundernas kund, partners, leverantörer etc. Ju längre livslängd desto högre sannolikhet att du själv vill ha större kontroll över tid.

Mognadsgrad

Vilken mognadsgrad har du, din organisation, dina partners och naturligtvis er målgrupp? Även om backspegeln inte säger något om framtiden så kan historia och nuläge säga något om er sammantagna mognadsgrad. Ju högre mognadsgrad och kompetens, desto sannolikare att ni har vad som krävs för att utöka med fler rätter på menyn.

Riskaptit

Vilket investeringsutrymme har ni? Hur bra en lösning än är eller verkar vara så skall den finansieras i konkurrens med andra nödvändiga investeringar. Här kan det vara bra att tidigt klargöra vilka resurser som finns till förfogande och vilka risker ni är beredd att ta.

vad-smakar-bast

Fler saker att tänka på när du väljer ingredienser:

– Hemodlat (egenutvecklade lösningar) – skapar unika smaker och konkurrensfördelar. Det är mer tidskrävande och kräver relativt hög kompetens och mognadsgrad. Men i gengäld ger de mer kontroll och konkurrensfördelar. Innebär ofta större risk.

– Färdiglagat (standardlösningar) – Mindre resurskrävande och enklare att tillaga. Innehåller ofta andra ingredienser och annan kryddning än vad du egentligen ville ha. Vissa funktioner kan vara mindre lätt att anpassa eller integrera. Ej unikt och skapar inga större konkurrensfördelar. Lägre risk.

– Take-away (molntjänster) – standardiserade tjänster som köps och levereras över internet. Låg investeringströskel och kan ofta användas direkt efter avtalstecknande. Ej kundunikt och begränsad kontroll över information, säkerhet och framtida utveckling.

– ”Hybrid”-lösningar – en kombination av ovanstående. Köp ”bespoken” lösningar eller utveckla själv strategiska komponenter och moduler som kan återanvändas och kombineras för de områden där ni själva är eller skall vara bäst. Kör färdiglagat eller Take-away för ”smör-och-bröd”-områden där ni inte behöver vara bäst.

Så vad blir det till middag? Kanske färdiga snacks och småplock till förrätt? Utvalt vin, närproducerat kött och hemodlade grönsaker till varmrätt? Kaffe och kakor från konditoriet till dessert? En bra kompromiss gör det både trevligt och unikt men också tids- och kostnadseffektivt. Kom ihåg kostcirkeln och att näringsinnehållet, dvs nyttan, vs kostnad och risk alltid är viktigast i längden!