Vi lever i en värld i ständig förändring. Varje dag introduceras nya tekniker, innovationer och arbetssätt, som i sin tur påverkar både den enskilde individen, men även företag och samhällen på en högre nivå. Vi på Systemstrategerna tror på att vara i framkant och leda transformationen för att tillvarata de möjligheter som förändringar innebär. Därför strävar vi efter att alltid söka nya insikter och utöka vår kunskapsbas – till exempel genom att läsa de böcker som publiceras inom ramen för vår verksamhet.

Och som ni ju vet, sharing is caring. Därför tänkte vi i en serie med boktips nu recensera några av de böcker som vi tycker att ni också borde lägga lite av er tid på. Först ut är boken The Silent Intelligence: The Internet of Things. 

the silent intelligence: internet of thingsThe Silent Intelligence: The Internet of Things

Författarna till boken heter Daniel Kellmereit och Daniel Obodovski. De har lyckats med konsten att väcka intresse från första stund, vilket gör den svår att lägga ifrån sig (även i de fall då man egentligen hade något annat i görningen).

Boken är en introduktion till saknet (IOT). Sakernas Internet (Internet Of Things) är ett samlingsbegrepp som används alltmer,  inte bara i fackpress utan i flera olika sammanhang. De flesta av oss har en nog ganska diffus bild av vad konceptet egentligen innebär. Man ser framför sig kopiatorer och spisar som kan tala om för oss att vi har fått ett mail, och uppkopplade prylar som man kan styra utan att behöva befinna sig på samma plats.

Men ack, så är det inte. Eller rättare sagt, det är mycket mer än så.

Saknet – vad är det egentligen?

Saknet är teknik (sensorer, givare) som samlar in statistik kombinerat med artificiell intelligens för att kunna ta maskindrivna beslut eller styra/initiera processer. Det är system som förutsäger händelser, positioner och tillstånd, till exempel sjukdomar och olyckor, baserat på algoritmer och logik. Tänk dig funktioner som vet om att du kommer att få en hjärtattack innan du faktiskt får det. Eller vad sägs om bilar som undviker olyckor eller logistikstyrning som kan spåra den exakta platsen och tillståndet för givna varor. Det faktum att vi tack vare detta har tillgång till så mycket fler resurser av olika typer, och detta bara när vi behöver dem, är stort.

Att saknet kommer att förändra alltifrån forskning och innovation, till hur affärer görs och vardagliga bestyr sköts, har nog många av oss haft på känn länge. Efter att ha läst boken och de exempel som används för att konkretisera begreppet är det dock helt utan tvivel att stora förändringar står för dörren. Och de kommer att knacka på mycket snart.

Är man innovativ, affärsinriktad och vetgirig är denna bok en stor inspirationskälla. Kanske rent av för nästa stora innovation, affärsmodell eller upptäckt.

The Silent Intelligence: The Internet of Things är en bok som rekommenderas varmt.

Jonas Thoursie