Vem har inte det… Alla jag känner verkar ha det problemet: för många uppgifter och projekt med lika ”hög prio”, som helst skulle varit levererade igår! Det känns omöjligt att jobba sansat, ha en hållbar mängd jobb och skapa värde. Den som skriker eller tjatar mest får först, vi har bråttom och allt är viktigt. Vem har inte hört det? Men vad har vår ständiga utmaning med stress och prioriteringar att göra med agilt arbetssätt? Och jag menar inte enbart inom systemutveckling utan som ett förhållningssätt i alla led: från portfolio management till teamen på golvet.

Svårigheten med prioriteringar syns tydligast när man är ute hos kund för att hjälpa dem just med att jobba agilt. För att kunna vara agil är prioriteringar A och O. Man kan inte leverera rätt grejer, i rätt tid och top-notch kvalitet om det råder kaos och man samtidigt skall slåss med otydliga prioriteringar, eller till och med helt avsaknaden av det sistnämnda! Det går inte att bryta ner arbetet i minsta möjliga levererbara delar och jobba fokuserat utan prioriteringar i alla led. Och det ska inte göras en gång utan hela tiden! Om och om igen, allt eftersom ny information blir tillgänglig, något förändras eller helt enkelt bara för att bekräfta att allting fortfarande stämmer bra. Prioriteringar ska göras utifrån det VÄRDE som skall skapas.

Jag har under senaste 7 åren haft roller med koordinerings- och samordningsansvar och har upplevt den kontraproduktiva effekten av sådana här miljöer. Vi lever i en vardag som kännetecknas av ord som ”skulle varit klart igår” och har ”högst prio”, men det är ”gårdagens väder”. Eran av multitasking och ”många bollar i luften ”börjar lida mot sitt slut. Det är inte länge lika hajpat att skryta om multitasking-talanger och förkärleken att ”jobba i högt tempo med många bollar (helst 100) i luften”. Det är dags för fokus och kvalitet. Det har gått lite för långt och många, däribland jag själv, har börjat inse att detta inte är hållbart och leder bara till stress, utmattning, lagom-ok-kvalitet, avsaknad av stolthetskänslan i kroppen för det man levererar och framförallt – borttappad och bortsuddad förståelse för det stora hela, för ens egen roll i helheten, för det som verkligen är kritiskt för kunderna och verksamheten.

Jag läste en bok för ett tag sedan som bekräftade min magkänsla, den gav mig många tankeställare, blev en ögonöppnare, en väckarklocka, en spark i baken. Det var som att lära sig prata, eller lära sig cykla för första gången, när man stannar upp, funderar, läser på och börjar förstå hur fel det är och hur man själv låter sig dras med strömmen, inte nödvändigtvis i rätt riktning. Boken är skriven av LinkedIn inspiratören och New York Times bästsäljande författaren Greg McKeown, och heter ”Essentialism The Disciplined Pursuit of Less”.  Den röda tråden är prioritering – tänka kritiskt, välja bort, säga nej, allt för att fokusera 100% på det viktigaste, det som är ”essential”. Här är några citat ut den:

”…For the first time – literally – substantial and growing numbers of people have choices. For the first time, they will have to manage themselves. And society is totally unprepared for it.” (Peter Drucker)

”… where as many as ten ”top priorities” are discussed. The word priority came into the English language in the 1400s. It was singular. It meant the very first or prior thing. Only in the 1900s did we pluralize the term and start talking about priorities. Illogically, we  reasoned that by changing the word we could bend reality. Somehow we would now be able to have multiple ”first” things.”

Tänk efter. Det är precis så det är i verkligheten och det är så vi hamnar i situationen som beskrivs av många som ”a lot of activity, little action”. Men det finns alternativ, ett annat sätt att tänka. AFFÄRSVÄRDE – det är vad som kan visa vad som är livsviktigt och vad som är viktigt men inte brådskande. Det är inte detsamma som ”det är bestämt”, ”det är bara så”, ”vi måste”, ”vi har lovat” mm. Värdet av det som ska göras alt. besparingen som betyder något och kan vara grund för rätt och aktuell prioritering.

Vill du veta mer och bli inspirerad kan du hitta ytterligare information från mig och mina kollegor här.

Missa inte heller vårt seminarium som handlar om konceptet Värdebaserad Kvalitetssäkring som vi genomför den 22 april. Mer information och möjlighet att boka sig hittar du här.